25 лютого 2015 р. 02:00

Нові правила: як стати нотаріусом в Україні?

Нові правила: як стати нотаріусом в Україні?

Професія нотаріуса є досить важливою та престижною.

Професія нотаріуса є досить важливою та престижною.

Статтею 3 Закону України «Про нотаріат» визначено 5 наступних вимог до кандидата на здобуття професії нотаріуса:

- наявність громадянства України,

- наявність повної вищої юридичної освіти,

- володіння державною мовою,

- наявність стажу роботи у сфері права не менш як шість років, з них помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори - не менш як три роки,

- складання кваліфікаційного іспиту та отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю. 

Не може бути нотаріусом особа, яка має судимість, обмежена у дієздатності або визнана недієздатною за рішенням суду.

У зв’язку з тим, що за багато років проведення кваліфікаційних іспитів для майбутніх нотаріусів за старим форматом з’явилися легенди про те, як непросто стати нотаріусом, у 2014 році Міністерством юстиції України було прийнято рішення, що дає можливість вільного доступу до професії нотаріуса особам, які дійсно на це заслуговують, не залежно від того, чи є у них кошти.

Так, Міністром юстиції України Павлом Петренко було призупинено проведення іспитів нотаріусів за старими правилами і запроваджено незалежну електронну анонімну систему іспитів.

Такі зміни передбачені наказом Міністерства юстиції України «Про внесення змін до Порядку допуску осіб до складання кваліфікаційного іспиту та проведення кваліфікаційного іспиту Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату» від 21.07.2014 № 1174/5.

На відміну від своїх попередників, які здавали кваліфікаційний іспит за екзаменаційними білетами письмово, тепер бажаючі стати нотаріусами складають іспити у вигляді електронного анонімного тестування за принципом зовнішнього незалежного оцінювання.

Електронне анонімне тестування складається з теоретичної та практичної частин, які розробляються Департаментом нотаріату та фінансового моніторингу Міністерства юстиції України. Теоретична часина включає 90 тестових питань, а практична - 5 проектів нотаріальних документів і 5 задач.

Екзаменаційні завдання формуються безпосередньо системою для кожної особи індивідуально шляхом генерування у довільній формі переліку тестових питань та завдань. Загальний час електронного анонімного тестування становить чотири години.

Крім того, відтепер кількість проведення кваліфікаційних іспитів Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату збільшено до чотирьох разів на рік.

Перший електронний іспит на право займатися нотаріальною діяльністю за новим форматом відбувся 06 жовтня 2014 року. Замість співбесіди з представниками комісії проведені повністю автоматизовані комп’ютерні тести. Комп’ютерна програма, залежно від кількості правильних відповідей, визначила вдало чи невдало претендент пройшов тестування.

Така процедура унеможливила будь-який суб'єктивний фактор впливу на тих, хто складає та приймає іспити, та таким чином визначила прозорість та неупередженість як основні правила складання громадянами України таких іспитів.

 

 

Відділу з питань нотаріату

Головного територіального
управління юстиції в Одеській області

Поділитися