29 листопада 2023 р. 08:41

Виплати мобілізованим та бюджет 2024: сесія Одеської міської ради

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

Дата "бюджетної сесії" була відома більш ніж за місяць до події. На сайті міста опубліковано попередній порядок денний, в якому 53 пункти в 6 розділах.

Центр публічних розслідувань проаналізував підготовку депутатів до сесії на основі опублікованої на Депутатському порталі інформації: відео засідань депутатських комісій, їхній склад, порядок денний, а також протоколи засідань.

У період з 27 вересня (дати попереднього чергового засідання Одеської міської ради) згідно з опублікованою на депутатському порталі інформацією відбулося 24 засідання комісій. Також у цей період, 15 листопада, було скликано позачергову сесію. Тож до аналізу потрапили засідання комісій, порядок денний яких стосується двох сесій, - проведеної позачергової та планованої 29 листопада.

Бюджет на 2024 рік заплановано з наступними показниками:

  • доходи бюджету Одеської міської територіальної громади у сумі 10 358 101 613 гривень, у тому числі доходи загального фонду бюджету Одеської міської територіальної громади - 10 059 731 700 гривень, та доходи спеціального фонду бюджету Одеської міської територіальної громади - 298 369 913 гривень, згідно з додатком 1 до цього рішення;
  • видатки бюджету Одеської міської територіальної громади у сумі 9 944 301 613 гривень, у тому числі видатки загального фонду бюджету Одеської міської територіальної громади - 9 700 931 700 гривень, та видатки спеціального фонду бюджету Одеської міської територіальної громади - 243 369 913 гривень;
  • резервний фонд бюджету Одеської міської територіальної громади у розмірі 1 556 633 800 гривень, що становить 16,0 відсотки видатків загального фонду бюджету Одеської міської територіальної громади, визначених цим пунктом.

Зазначимо, що бюджет на 2023 рік було заплановано с наступними показниками:

  • доходи бюджету Одеської міської територіальної громади у сумі 10 529 689 600 гривень, у тому числі доходи загального фонду бюджету Одеської міської територіальної громади – 10 267 945 600 гривень, та доходи спеціального фонду бюджету Одеської міської територіальної громади – 261 744 000 гривень, згідно з додатком 1 до цього рішення;
  • видатки бюджету Одеської міської територіальної громади у сумі 10 311 874 700 гривень, у тому числі видатки загального фонду бюджету Одеської міської територіальної громади – 8 611 545 600 гривень, та видатки спеціального фонду бюджету Одеської міської територіальної громади – 1 700 329 100 гривень;
  • резервний фонд бюджету Одеської міської територіальної громади у розмірі 1 000 000 000 гривень, що становить 11,6 відсотка видатків загального фонду бюджету Одеської міської територіальної громади, визначених цим пунктом.

Тобто бюджет наступного року в порівнянні с поточним роком "схуд":

  • доходи на понад 171 мільйон гривень;
  • видатки на понад 367 мільйонів гривень.

Але резервний фонд виріс на понад пів мільярда гривень.

Серед інших проєктів рішень привертає на себе увагу перейменування 70 об’єктів топоніміки та дострокове припинення повноважень депутатки міської ради Олени Коробкової та депутата міської ради Вадима Терещука.

Ігор Льов

Відкрити таймлайн

  • 29.11 16:22

    Голосують питання 7.10. про злиття комунальних підприємств. Рішення не прийнято. Перейшли до останнього питання 7.11. про затвердження статуту "Одескомунтранс". Рішення прийнято.

    Геннадій Труханов ставить на голосування про повернення до п. 7.5. "Про перейменування об’єктів            топоніміки на території міста Одеси". Рішення не прийнято. 

    Роман Сеник своєю чергою пропонує ще раз повернутися до голосування. 

    Олександра Ковальчук теж просить повернутися до голосування тому, що в переліку є багато художників, роботи яких зберігаються в Художньому музеї. 

    Олексій Потапський запропонував переформувати топонімічну комісію й винести цей проєкт рішення на наступну сесію. 

    Депутати вдруге пробують повернутися до п. 7.5. За 30 депутатів, голосів не вистачило. 

    Геннадій Труханов подякував депутатам, які проголосували за п. 3.12. "Про внесення змін до Міської цільової програми сприяння розвитку підрозділів територіальної оборони та добровольчих формувань територіальної громади міста Одеси на 2022 – 2025 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради від 09 лютого 2022 року № 865-VIII".

    Мер проінформував про важку ситуацію з ситуацією з котельнею, яка постраждала у Пересипському районі. Наголосив, що котельня працює, але ще багато роботи. Подякував працівникам комунальних служб, які працювали цілодобово після негоди.    

    Геннадій Труханов заявив, що порядок денний вичерпано та оголосив сесію закритою. Звучить гімн Одеси. 

  • 29.11 16:17

    Геннадій Труханов ставить п. 7.5. на голосування. Рішення не прийнято. 

    Петро Обухов пропонує повернутися до розгляду проєкту рішення, але без фруктових назв. 

    Міський голова пропонує розглядати інші пункти порядку денного, а за цей час сформулювати поправку до п. 7.5., тобто виключити конкретні назви. 

  • 29.11 16:05

    Перейшли до п. 7.5. "Про перейменування об’єктів топоніміки на території міста Одеси".

    Роман Сеник просить, щоб йому роз'яснили чому пропонують голосувати за вулиці з фруктовими назвами. 

    Петро Обухов наголосив, що в топонімічній комісії є по представнику з кожної фракції. Звернув увагу на те, що, на засідання ходить лише він. 

    Ольга Квасницька питає чи рішення сесії щодо топоніміки до відповідних структур для внесення в реєстри. Тетяна Жилкіна повідомила, що так, але потрібен час для внесення відповідних змін.

    Василь Ієремія вніс пропозицію об'явити  мораторій не перейменування об'єктів топоніміки. Ігор Коваль пояснив, що це вимоги законодавства. 

  • 29.11 15:57

    Світлана Бедрега повідомила, що в поточному році в Одесі пологів на 30 відсотків менше ніж в попередньому. Директорка департаменту наголосила, що всі пологові будинки датуються. Наголосила, що працівники Пологового будинку №5 будуть отримувати зарплатню незалежно від цього рішення. 

    Питання не прийнято.

    Проєкт рішення 7.4. Про припинення Комунального некомерційного підприємства "Міська клінічна інфекційна лікарня" Одеської міської ради шляхом приєднання до Комунального некомерційного підприємства "Міська клінічна лікарня № 11" Одеської міської ради також не прийнято.

    Є питання щодо техніки, у депутатів не спрацювала кнопку. 

    Геннадій Труханов ставить питання про повернення до голосування. Рішення не прийнято. 

  • 29.11 15:38

    Перейшли до проєкту рішення 7.3. "Про припинення Комунального некомерційного підприємства "Пологовий будинок № 5" Одеської міської ради шляхом приєднання до Комунального некомерційного підприємства "Міська клінічна лікарня № 10"  Одеської міської ради". 

    Ольга Квасницька звернула увагу, що коли розглядали питання про інші пологові будинки міста, то давали пояснення, що Пологовий будинок №5 бере участь у програмі Європейського банку реконструкції та розвитку (ЕБРР). Депутатка запитала, що змінилося. 

    Левон Нікогосян та Світлана Бедрега дали пояснення, що є відповіді від МОЗ України та ЄБРР, запевнили, що приєднання не буде заважати можливому фінансуванню по світовій програмі. 


    Фото: Інтент/Наталя Довбиш

    Світлана Осауленко запропонувала перенести розгляд питання на наступну сесію. Депутатка аргументувала це тим, що за її інформацією є риск втрати фінансування. 

    Ірина Куценко повідомила, що приєднання може бути до 2025 року. Але просить підтримати цей проєкт рішення. На думку депутатки цей проєкт рішення потрібен, щоб персонал Пологового будинку отримував зарплатню. 

    Геннадій Труханов питає Світлану Бедрегу чи вона впевнена, що не буде труднощів з участю в програмі з фінансування. Світлана Бедрега каже, що є відповідні листи від українських владних структур, але прямої комунікації з ЄБРР немає. 

  • 29.11 15:34

    Вадим Мороховський закликав не голосувати за п. 6.21., каже що цей по цьому проєкту рішення такі ж, як і по 6.19. Міський голова ставить питання на голосування, рішення не прийнято.

    Блок земельних питань розглянуто. Перейшли до сьомого блоку питань "Проєкти рішень про створення, ліквідацію, зміну найменування, затвердження статутів комунальних підприємств, закладів та їх діяльність". 

    Швидко прийняли п. 7.1. "Про внесення змін до рішення Одеської міської ради від 14 грудня 2017 року № 2771-VII "Про затвердження Умов оплати праці працівників комунальної установи «Одесреклама» Одеської міської ради" та п. 7.2. Про внесення змін до рішення Одеської міської ради        від 31 жовтня 2018 року № 3815-VII "Про затвердження Умов оплати праці працівників КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ "МУНІЦИПАЛЬНА СЛУЖБА КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ОДЕСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ" в новій редакції".
     

  • 29.11 15:28

    Геннадій ставить проєкт рішення 6.19. на голосування. За 33 депутати, рішення прийнято. 

    Наступний пункт порядку денного 6.20. "Про створення на території Приморського району м. Одеси парку-меморіалу "Воскресенський" не прийнято. 

    Ольга Квасницька заявила, що не розуміє позицію колег щодо створення парку-меморіалу "Воскресенський", звернула увагу, що в залі немає дискусії чи зауважень щодо цього скверу, але немає і підтримки проєкту рішень. 

  • 29.11 15:18

    Перейшли до п. 6.19. "Про надання дозволу ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЕКАТЕЛ АВТО" на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, орієнтовною площею 1,1000 га, за адресою: м. Одеса, вул. Краснова, 4-Б, вид цільового призначення - для будівництва та обслуговування паркінгів та автостоянок на землях житлової та громадської забудови".


    Фото: Інтент/Наталя Довбиш

    Вадим Мороховський висловив думку, що поки не відомі межі Другого єврейського цвинтаря, просить не приймати жодних дій, поки не проведено експертизу. Пообіцяв допомогти із контактами з відповідними експертами.

    Геннадій Труханов захищає цей проєкт рішення. Цитує лист посла Ізраїлю. Акцентує, що посол держави Ізраїль просить запобігти забудові цієї ділянки. Наполягає на тому, що мова не йде про забудову. 

    Міський голова наголосив, що мова про те, щоб організація, яка використовує цю ділянку платила городу близько 800 тисяч гривень на рік. 

  • 29.11 15:12

    Без обговорень також прийняті проєкти рішень: 

    • 6.8. Про надання дозволу ПРИВАТНОМУ АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВУ «НАЦІОНАЛЬНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ «УКРЕНЕРГО» на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною орієнтовною площею 0,0240 га, за адресою: м. Одеса, 21 км Старокиївської дороги, вид цільового призначення - для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів передачі електричної енергії.
    • 6.9.  Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, площею 0,9670 га,  за адресою: м. Одеса, пров. Дунаєва, 3, 3-А, 3-Б, та надання її в постійне користування ОБ’ЄДНАННЮ СПІВВЛАСНИКІВ "СІМЕКС" БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ № № 3, 3А, 3Б ПО ПРОВУЛКУ ДУНАЄВА.
    • 6.10. Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, вид цільового призначення – 11.02 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, розташованої в м. Одеса біля нерухомого майна по пров. 1-ому Амурському, 18-В,  встановлення стартової ціни та її продажу на земельних торгах.
    • 6.11. Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, вид цільового призначення – 11.02 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, розташованої в м. Одеса біля нерухомого майна по Новомосковській дорозі, 9,  встановлення стартової ціни та її продажу на земельних торгах.
    • 6.12. Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, вид цільового призначення – 11.02 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, розташованої в м. Одеса біля нерухомого майна по вул. Промисловій, № 33,  встановлення стартової ціни та її продажу на земельних торгах.
    • 6.13. Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, вид цільового призначення – 11.02 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, розташованої  в м. Одеса біля нерухомого майна по вул. Промисловій, № 41/43,  встановлення стартової ціни та її продажу на земельних торгах.
    • 6.14. Про визначення місця розташування земельної ділянки за адресою: м. Одеса, вул. 6-а Лінія 6-й ст. Люстдорфської дороги, 7-А.
    • 6.15. Про визначення місця розташування земельної ділянки, за адресою: м. Одеса, вул. Миколи Міхновського, 4-Ж.
    • 6.16. Про визначення місця розташування земельної ділянки за адресою: м. Одеса, вул. Бузкова, 19.
    • 6.17. Про надання дозволу ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ІНВЕСТМАРІН" на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, орієнтовною площею 0,3700 га, за адресою: місто Одеса, вулиця Інглезі, 9а/1, вид цільового призначення – 03.08 для будівництва та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування.
    • 6.18. Про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, площею 0,6771 га, за адресою: місто Одеса, вулиця Інглезі, 9-А/2, вид цільового призначення – 03.15 для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови.
  • 29.11 15:09

    Питання:

    • 6.4. Про  передачу  в  оренду, постійне користування земельних ділянок юридичним особам, фізичним особам – підприємцям.
    • 6.5. Про надання дозволів  суб’єктам господарювання на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), технічної документації із землеустрою щодо поділу та об’єднання земельних ділянок.
    • 6.6. Про поновлення договорів оренди землі та внесення змін до договорів оренди, перегляд орендної плати, припинення договорів оренди.
    • 6.7.  Про надання дозволу гр. Пашегор Тетяні Євгеніївні на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється, площею 0,0280 га за адресою: м. Одеса, вул. Дачна, 4-В.

    Прийнято без обговорення. В тому ж темпі йдуть далі. 

  • 29.11 15:02

    Депутат Володимир Корнієнко просить виключити пункт з проблемними питаннями з проєкту рішення п. 6.3. "Про надання дозволу юридичним особам та фізичним особам–підприємцям на розробку проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок". Пояснює які там є порушення.

    Пункт 6.3. прийнято за основу. 

    Геннадій Труханов ставить на голосування пропозицію Володимира Корнієнко. Голосів не вистачає. Не пройшла й пропозиція виокремити ці пункти.

    Голосують в цілому. За 34 депутати. Рішення прийнято. 

  • 29.11 14:59

    Швидко проголосували за п. 6.1. "Про надання дозволів громадянам на розробку проєктів  землеустрою щодо відведення земельних ділянок" та п. 6.2. "Про надання у власність (оренду) фізичним особам земельних ділянок".

     

  • 29.11 14:56

    Геннадій Труханов ставить на голосування про повернення до розгляду питання 3.14. Рішення не прийнято.

    Перейшли до блоку земельних питань. 

  • 29.11 14:49

    Четвертий блок вичерпано. Ірина Куценко знову просить повернутися на питання 3.14. Тетяна Жилкіна каже, що треба редагувати проєкт рішення, підкреслює, що потрібна відповідна правка. 

    Генадій Труханов звернув увагу, що якщо є сумніви у юрдепартаменту, то не має сенсу повертатися до голосування. Звернув увагу на те, що відповідної правки, яку можна проголосити в сесійної залі,  зараз немає. 

    Ірина Куценко продовжує захист програми. Дискутує з міським головою. 

  • 29.11 14:42

    Без обговорення голосують за проєкти рішень 4.9, 4.10 та 4.11. Перейшли до п. 4.12. "Про передачу КП "Одеськміськелектротранс" транспортних засобів, призначених для перевезення пасажирів". Мова йде про 10 автобусів з міста-побратима Регенсбург. 

    Геннадій Труханов пояснює, що автобуси в чудовому стані. Каже, що якщо рішення буде прийнято, то автобуси швидко вийдуть на вулиці міста на ті тролейбусні маршрути, які зараз не працюють. 

    Рішення прийнято. 

  • 29.11 14:39

    Перейшли до 4.8. "Про погодження продовження строку організаційно-технічної підготовки частини магістральної системи водовідведення Південного басейну каналізування м. Одеси до передачі в оренду".

    Депутати уточнюють що продовження строку на рік. 

    Міський голова ставить на голосування. Рішення прийнято.

  • 29.11 14:35

    Геннадій Труханов ставить на голосування п. 4.5 за основу. Рішення прийнято. Наступним голосуванням депутати не підтримали пропозицію про виключення з проєкту рішення декількох пунктів. Рішення прийнято.

    Далі у швидкому темпі депутати голосують за п. 4.6. Про схвалення Переліку об’єктів малої приватизації комунальної власності територіальної громади м. Одеси, які підлягають приватизації у 2024 році, та приватизацію цих об’єктів, та п. 4.7. Про надання згоди на безоплатну передачу з державної до комунальної власності територіальної громади м. Одеси квартири № …, розташованої за адресою: м. Одеса, …, що передається від Управління Служби безпеки України в Одеській області.

  • 29.11 14:26

    Перейшли до п. 4.4. "Про внесення змін  до рішення Одеської міської ради від 03.02.2021  р.  № 62-VIII "Про затвердження Переліку другого типу об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Одеси, що підлягають передачі в оренду без проведення аукціону". 

    Ольга Квасницька просить поставити на голосування виключення декілька пунктів з проєкту рішення. 

    Мова про об'єкт призначення якого міський голова попросив не називати. Олександра Ковальчук питає чи можна знайти краще приміщення для цієї організації. 

    Роман Сеник каже, що зараз голосування буде лише за технічне питання, яке закріплює тільки статус об'єктів. 

    Геннадій Труханов звернув увагу, що в місті є багато об'єктів, які у власності обласної влади, просить звернути увагу на те, як їх використовують.  

  • 29.11 14:24

    Депутати без обговорень голосують за п. 4.1. "Про надання згоди на прийняття з державної до комунальної власності територіальної громади м. Одеси квартир …, …,  розташованих за адресою: м. Одеса, …, та квартири …, розташованої за адресою:м. Одеса, …, що передаються від 8 територіального вузла урядового зв’язку Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України", п. 4.2. "Про скасування рішення Одеської міської ради від 10.06.2020  № 6059-VII "Про включення до Переліку об'єктів малої приватизації комунальної власності територіальної громади м. Одеси, які підлягають приватизації у 2020 році, нежитлових приміщень другого поверху, що розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Героїв Крут (колишня Валентини Терешкової), 3/5, та їх приватизацію", п. 4.3. Про скасування рішення Одеської міської ради від 10.06.2020   № 6068-VII «Про включення до Переліку об'єктів малої приватизації комунальної власності територіальної громади м. Одеси, які підлягають приватизації у 2020 році, нежилих приміщень першого, третього, четвертого поверхів та підвалу № 501, що розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Героїв Крут (колишня Валентини Терешкової), 3/5, та їх приватизацію.

  • 29.11 14:10

    Трансляцію відновлено. 

    Геннадій Труханов ставить на голосування п. 3.28 рішення прийнято.

    Одразу переходять до четвертого блоку питань "Проєкти рішень про об’єкти комунальної власності".

  • 29.11 14:04

    Прийняли рішення п. 3.25. "Про внесення змін до Міської цільової програми енергоефективності в Одесі". 

    Перейшли до п. 3.26.  "Про внесення змін до Міської цільової програми розвитку житлового господарства. Анастасія Большедворова поставила питання про те, скільки виділялося коштів на капітальний ремонт прикрас для ялинок". 

    Знову пауза у трансляції.  

  • 29.11 13:58

    Депутат Андрій Вагапов просить повернутися до п. 3.14, яке не було прийнято.

    Міський голова ставить на голосування п. 3.23., рішення прийнято.

    Ставить на голосування пропозицію повернутися до п. 3.14. Рішення не прийнято.

    Депутати продовжили розглядати питання порядку денного.

    Петро Обухов запитав про справи з ремонтом на узвозі Марінеску. Олександр Філатов відповів, що роботи заплановано закінчити на наступному тижні. 

  • 29.11 13:54

    Наступний проєкт рішення про програму "Безпечне місто". Ольга Квасницька повідомила, що зміни до цієї програми надійшли тільки напередодні у вечері з порушенням регламенту. Просить дати пояснення. 

    Йдеться про збільшення фінансування програми на понад 120 мільйонів гривень на конкретні заявки. 

    За 46, рішення прийнято. 

  • 29.11 13:52

    Олег Звягін каже, що треба купувати не тільки книжки в бібліотеки, а й комп'ютери та долучатися до світових онлайн-бібліотек. 

    Міський голова ставить питання на голосування. Рішення прийнято. 

  • 29.11 13:40

    Розглядають програми розвитку культури. Олександра Ковальчук каже, що на програму мало грошей. На її думку, грошей, які заплановані не вистачить на придбання сучасного програмного забезпечення для бібліотек, а також книжок, особливо для дітей. 

    Іван Ліптуга з нею погоджується, але каже, що йде зменшення фінансування програми. 

    Світлана Осауленко наголошує, що збільшення фінансування цієї програми не корелює з вимогами громадськості та деяких депутатів направляти всі гроші на ЗСУ. 

    Ольга Квасницька каже, що не треба маніпулювати цим питанням. Культура та боротьба за уми, на її думку, дуже важлива. 

    До дискусії долучився Геннадій Труханов, згадав про будівлю Київського суду. 

  • 29.11 13:29

    Одразу перейшли до п. 3.20 "Про поліпшення стану навколишнього природного середовища міста Одеси.  

    Петро Обухов поставив питання про можливий бювет у парку "Ентузіастів", наголосив, що люди проти будівництва. 

    Геннадій Труханов наголосив, що бювети - це відповідь на виклики часу тому, що це турбота про альтернативні джерела води. 

    Олег Звягін порушив питання щодо стану дерев. Його запевнили, що роботи тривають, дерева будуть інвентаризувати. 

    Геннадій Труханов ставить питання на голосування. Рішення прийнято. 

  • 29.11 13:23

    З'явився звук. Геннадій Труханов просить займати свої місця.

  • 29.11 13:02

    Відеотрансляцію відновлено, поки без звука. Сесійна зала майже порожня. 

    Аналітики кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" сьогодні зафіксували факт неперсонального голосування депутатами Одеської міської ради.

    Під час XXV сесії Одеської міської ради VIII скликання представниця фракції "Довіряй ділам" Тетяна Плаксій неодноразово голосувала за свою колегу по фракції Ірину Куценко

  • 29.11 12:43

    На сайті міста з'явилася "іконка" трансляції, пишуть, що буде оновлена з 13:15. 

  • 29.11 11:59

    В сесійній залі обговорюють проблеми протезування. Після перерви в трансляції важко зрозуміти при розгляді якого проєкту рішення. 

    Пункт 3.19 "Про затвердження міської цільової програми "Здоров'я" прийнято. 

    В залі жвава дискусія про перерву в засіданні. Геннадій Труханов на голосування "питання обіду". За те, щоб продовжити розглядати питання третього блоку питань 32 депутати. Одного голосу не вистачило. Міський голова оголосив перерву до 13-ї. 

  • 29.11 11:48

    Технічні проблеми з трансляцією продовжуються. Тим часом стало відомо, що на Одещині перебуває Президент України Володимир Зеленський. Стало зрозуміло чому перенесли початок сесії на 9 годину і де був Геннадій Труханов тривалий час під час засідання. 

    З'явився звук трансляції. 

  • 29.11 11:47

    Трансляцію знову перервано. 

  • 29.11 11:40

    Питання 3.15. Про затвердження Міської цільової програми "Ветеран Одеси" на 2024 – 2026 роки та 3.16. "Про внесення змін до Міської цільової програми надання соціальних послуг та інших видів допомоги вразливим верствам населення міста Одеси на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради від 24 грудня 2020 року № 19-VIІI" прийняти без обговорення. 

    Перейшли до 3.17. "Про внесення змін до Міської цільової програми розвитку освіти в м. Одесі на 2023 – 2025 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради від 03 травня 2023 року № 1144-VІІІ". В підтримку виступив Олег Етнарович, наголосив, що там багато уваги приділено безпеки. Зокрема укриттям у школах. 
     

  • 29.11 11:35

    В сесійну залу повернувся Геннадій Труханов, долучився до підтримки програми. Це не допомогло. 

    Депутати проголосували проти пропозиції повернутися до розгляду програми "Про затвердження Міської цільової програми протидії ВІЛ-інфекції / СНІДу, туберкульозу, гепатитам та наркоманії у місті Одесі "Прискорена відповідь Одеса" ("Fast-Track Odesa") на 2024 – 2026 роки".

  • 29.11 11:30

    Ольга Квасницька просить пояснити чи передбачає програма боротьбу з причинами захворювань. 

    Левон Нікогосян нагадав, що ця програма передбачає купівлю ліків проти гепатиту С, якщо не буде прийнята ця програма, то місто не зможе купувати ці ліки. Додає аргументи про важливість програми. Світлана Бедрега також нагадує що якщо не буде прийнята програма, то багато заходів буде заморожено. Також просить депутатів повернутися до розгляду питання 3.14 та підтримати. 

  • 29.11 11:26

    Питання 3.13. "Про внесення змін до Міської цільової програми "Безпека дорожнього руху в місті Одесі" на 2020 – 2024 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради від 11 грудня 2019 року № 5471-VII прийнято без обговорення.

    Рішення 3.14. "Про затвердження Міської цільової програми протидії ВІЛ-інфекції / СНІДу, туберкульозу, гепатитам та наркоманії у місті Одесі "Прискорена відповідь Одеса" ("Fast-Track Odesa") на 2024 – 2026 роки" не прийнято. 


    Фото: Інтент/Наталя Довбиш

    Депутатка Ірина Куценко просить повернутися до голосування п. 3.14, розказує про стан справ в місті з ВІЛ та СНІД, переконує, що питання дуже важливо. 
     

  • 29.11 11:19

    Питання 3.10. "Про внесення змін до Міської цільової програми розвитку міжнародного співробітництва та маркетингу на території міста Одеси на 2020-2023 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради від 22 липня 2020 року № 6224-VII" та 3.11. "Про внесення змін до Міської цільової програми розвитку туризму в м. Одесі   на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради від 03 лютого 2021 року № 53-VIII" прийняті без обговорення.

    Перейшли до 3.12. "Про внесення змін до Міської цільової програми сприяння розвитку підрозділів територіальної оборони та добровольчих формувань територіальної громади міста Одеси на 2022 – 2025 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради від 09 лютого 2022 року № 865-VIII". 

    Ольга Квасницька просить дати пояснення про додаткові заходи, які є в програмі. До пояснень долучився Олег Етнарович. Каже, що цим рішенням кошти виділяють, а потім будуть відпрацьовувати конкретні заявки. 

    Рішення прийнято. 

  • 29.11 11:12

    Олексій Єремиця питає про стан справ з будинком на Приморському бульварі, 15 (колишнє статуправління). На його думку, власники будинку не підтримують в належному стані. Депутат запитав про те, що може є сенс ініціювати питання про позбавлення прав власників цього будинку. 

    Ігор Коваль наголошує, що майже пів години йде розгляд цього питання. 

    Ольга Квасницька просить дати протокольне доручення щодо будинку на Приморському бульварі, 15.

    Питання ставлять на голосування. Рішення прийнято. 
     

  • 29.11 11:09

    Ольга Квасницька питає про те, коли будуть проводити роботи по консервації будинку на вулиці Базарної, 93 та в будинку по Військовому узвозу, 18.


    Фото: Інтент/Наталя Довбиш

    Олександр Філатов розповів, що з вулиці Базарної думають як людей відселити. За його словами йдуть роботи с проєктування робіт. А потім вже будуть проводити роботи по консервації. 

  • 29.11 11:04

    Петро Обухов питає чи є сенс в програмі, бо 138 фасадів за рік зробити важко, також питає чи є на ці гроші 210 мільйонів. 

    Світлана Бедрега каже, що в цьому проєкті рішень є коригування програми 2023 року, наголошує, що є зменшення видатків на програму. Пояснює, що коли буде розглядатися бюджет розвитку будуть уточнення. 

  • 29.11 11:00

    Директор Департаменту культури та міжнародного співробітництва Одеської міської ради Іван Ліптуга розповів, що є співробітництво з донорами зі Швейцарії, уряд Італії буде допомагати з відновленням Спасо-Преображенського собору, йде спілкування з різними інститутами з різних країн. 

  • 29.11 10:46

    З'явився звук, трансляцію відновлено. 

    Кореспондентка Інтента повідомляє, що під час паузи в трансляції обговорювали п. 3.9. "Про внесення змін до Міської цільової програми збереження об’єктів культурної спадщини на території Центрального історичного ареалу міста Одеси на 2022 – 2024 роки, затвердженої рішенням Виконавчого комітету Одеської міської ради від 05 квітня 2022 року № 43".

    Олександра Ковальчук запропонувала зробити пріоритети по ремонту памʼяток архітектури. Бо є типові будівлі а є виключні, наприклад, стилю модерн. 

    Ольга Квасницька зазначила, що місто має розробити систему аби проєктна документація робилася швидко, розробити механізм співпраці з такими містянами як ті, що мешкають на Чайковського, 4, які готові за свій кошт відремонтувати свій дім, але не мають змоги, бо  документацію має розробити місто.
     

  • 29.11 10:41

    Трансляцію не відновлено. Кореспондентка Інтенту повідомляє, що депутати працюють. Прийняті проєкти рішень 3.6., 3.7. та 3.8.

  • 29.11 10:35

    При розгляданні п. 3.6. "Про   внесення   змін  до   Міської цільової     програми    "Здоров’я" на  2021-2023 роки,  затвердженої рішенням  Одеської  міської  ради від 24 грудня 2020 року № 21-VIIІ" на питання депутатки Анастасії Большедворової щодо стоматологічної допомоги відповідає Левон Нікогосян.

    Сталася якась технічна проблема з трансляцією на сайті міста. 

  • 29.11 10:27

    В сесійної залі досі відсутній міський голова Геннадій Труханов. Сесію як і раніше веде секретар Ігор Коваль. 

    Депутати швидко приймають наступні проєкти рішень третього блоку питань. Для того, щоб прийняти пункти 3.2., 3.3., 3.4. та 3.5. знадобилося стільки часу, скільки Ігор Коваль зачитував назву проєкту та ставив на голосування. 

  • 29.11 10:23

    Перейшли до розгляду проєктів рішень про цільові програми, концепції та містобудування. 

    Розглядають пункт 3.1. "Про затвердження Міської цільової програми надання соціальних послуг та інших видів допомоги вразливим верствам населення міста Одеси на 2024 – 2026 роки". 

    Обговорення стало набагато жвавіше. На питання депутатів відповідає директорка Департаменту праці та соціальної політики Олена Китайська

    Рішення прийнято. 

  • 29.11 10:17

    Далі без обговорення прийняли пункти 2.3. та 2.4. другого блоку питань.

    Питання 2.5. "Про виділення грошей КП "Теплопостачання міста Одеса" у частині компенсації витрат на надання населенню послуг з теплопостачання" з першого разу не проголосували. Повернулись до голосування та набрали необхідну кількість голосів. 

    Другий блок питань розглянуто. 

  • 29.11 10:12

    Петро Обухов запитав про бюджет розвитку. 

    Заступниця міського голови Світлана Бедрега пояснила, що вперше пропонують прийняти бюджет на рік без бюджету розвитку. 

    Бюджет Одеси на 2024 рік прийнятий. 

  • 29.11 10:08

    Перейшли до другого блоку питань "Проєкти рішень про бюджет та фінанси". 

    Швидко проголосували п. 2.1.  "Про внесення змін до рішення Одеської міської ради від 30 листопада  2022 року № 1012-VIII "Про бюджет Одеської міської територіальної громади на 2023 рік".

    Перейшли до розгляду проєкту "Про бюджет Одеської міської територіальної громади на 2024 рік".

  • 29.11 10:02

    Перейшли до п. 1.10. Про затвердження на посаді  заступника Одеського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради та внесення змін до кількісного та персонального складу Виконавчого комітету Одеської міської ради VIII скликання, затвердженого рішенням Одеської міської ради від 02 грудня 2020 року № 9-VIII. 

    Проєкт рішення передбачає зміни в склад виконкому. За словами депутата Петра Обухова зокрема зі складу виконкому буде виключення заступника міського голови Сергія Тетюхіна. Депутат подякував Сергію Миколайовичу за плідну працю для міста. Пропозиція була зустрінута оплесками. 

    Рішення прийнято. 

  • 29.11 09:55

    Перейшли до пункту 1.9. "Про затвердження Положення про Амбасадорів міста Одеси у новій редакції". Олександра Ковальчук поставила під сумнів необхідність використання символу "Якір-серце" та також до декількох формулювань в програмі. 

    Після нетривалого обговорення рішення прийнято. 

  • 29.11 09:40

    Перейшли до питання "Про делегування Управлінню капітального будівництва повноважень замовника проєктування та будівництва (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) будівель та споруд комунальної власності територіальної громади м. Одеси та надання згоди на проведення відповідних робіт". Депутатка Олександра Ковальчук наголосила, що є сенс, щоб замовником ремонтів та робот були ті установи, для котрих будуть робити ці роботи. 


    Фото: Інтент/Наталя Довбиш

    Заступник міського голови Олександр Філатов прокоментував, каже ще міські служби консультуються щодо цього питання з міністерствами (інфраструктури, - ред.) та іншими організаціями. Пообіцяв до наступної сесії якісь новини. На його думку, це рішення треба приймати зараз тому, що без цього рішення заблоковані декілька програм. 

    Триває обмін думками. 

    Після тривалого обговорення перейшли до голосування. За 33. Рішення прийнято. 

  • 29.11 09:36

    Без обговорення достроково припинили повноваження депутатки Олени Коробкової та депутата Вадима Терещука

  • 29.11 09:33

    Пролунали ще декілька зауважень від депутатів та депутаток. Геннадій Труханов вийшов з зали сесію веде секретар Ігор Коваль

    Питання проголосовано. За 37 обранців. 

  • 29.11 09:27

    За традицією питання першого блоку питань "Проєкти рішень про діяльність міської ради та її органів" розглядають майже без обговорення. 

    Депутатка Жанна Мандриченко запитала про доцільність прийняття пункту 1.3. Про затвердження Плану діяльності Одеської міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2024 рік.  


    Фото: Інтент/Наталя Довбиш

     В.о. директора департаменту, заступник директора департаменту Тетяна Жилкіна дала свої пояснення. 

  • 29.11 09:26

    Порядок денний прийнятий в цілому. Перейшли до розгляду питань порядку денного. 

  • 29.11 09:20

    Електрона система для голосування демонструє, що голосують вже 41 депутат, перед початком сесії міський голова сказав, що було зареєстровано лише 33 депутати. 

  • 29.11 09:16

    На передодні на сайті міста було опубліковано 65 проєктів. В тому документі, який розданий депутатам 87 проєктів рішень. 

  • 29.11 09:14

    В залі перейшли до формування порядку денного. Прийнято за основу. Почали вносити доповнення в порядок денний з голосу. 

  • 29.11 09:07

     

    Депутатам роздали видрукований попередній порядок денний. Питань більше, ніж опубліковано на сайті.

    Міський голова надає слово народному депутату Олексію Гончаренко. Гончаренко розповів як боровся у Верховній Раді за ПДФО для місцевого самоврядування. Подякував за гроші для військових. 

  • 29.11 09:06

  • 29.11 09:03

    Геннадій Труханов заявив, що кворум є, просить всіх зайняти свої міста. Звучить гімн. 

  • 29.11 09:00

    Почалася відеотрансляція на сайті міста. Поки традиційно без звука. 

  • 29.11 08:57

    Кореспондентка Інтенту вже знаходиться у будівлі мерії. Мітингів перед початком заходу немає. 

Поділитися