01 березня 2024 р. 10:44

Реорганізація закладів охорони здоров'я та звіт голови ради за 2023 рік: XXI сесія Одеської обласної ради

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

До XXI сесії Одеської обласної ради, що відбудеться 1 березня 2024 року на сайті Одеської обласної ради оприлюднено попередній порядок денний та проєкти рішень за які запропонують проголосувати депутатам.

Однак всі ці документи опубліковано 28 лютого, що суперечить плану підготовки сесії, згідно з яким вони мали бути розміщені на сайті до 16.02.2024 року, та є порушенням норми Закону "Про доступ до публічної інформації". Згідно зі статтею 15 цього нормативного акту ця інформація має бути в публічному доступі за 10 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Загалом планується на розгляд більше ніж 35 питань та два звернення. Серед іншого звіт голови Одеської обласної ради Григорія Діденка щодо результатів його роботи у 2023 році.

Депутатам запропонують позбавити повноважень їхню колегу Яну Фрейман, що обиралася від забороненої наразі "Партії Шарія".  Її чоловіка Іллю виключили зі складу одеської міської ради. 

Також депутатам запропонують підтримати звернення колег щодо необхідності визначення чітких термінів служби та запровадження демобілізації військових після 18 місяців служби.

Планується оголосити про три ландшафтних заказники: 

  • "Чигринська балка" на території Березівського району.
  • "Схили до Лунга" на території Ізмаїльського району.
  • "Коло глея" на території Одеського району.

Також заплановане передання з балансів на баланси медичного обладнання, затвердження Програми соціально-економічного та культурного розвитку Одеської області на 2024 рік.

Ігор Льов

Відкрити таймлайн

  • 01.03 12:58

    Голова обласної ради констатує, що депутатських запитів не надходило, охочих виступити немає. Порядок денний сесії вичерпано, Григорій Діденко оголошує сесію закритою. 

    Звучить гімн України. 

  • 01.03 12:48

    Наступне звернення порядку денного "Про звернення депутатів Одеської обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо продовження виплати соціальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб до кінця воєнного стану". 

    Знову Олексій Гончаренко на трибуні. Дякує тим депутатам, хто проголосував за звернення щодо мобілізації (23 голоси). Нагадав, що донесуть до виборців як голосували інші. Наголосив, що депутати вже не підтримали тих, хто зараз служить. Агітує проголосувати за наступне звернення та підтримати внутрішньо переміщених осіб. 

    Григорій Діденко ставить проєкт рішення на голосування. За 30, рішення не прийнято.

  • 01.03 12:39

    Перейшли до питання "Про звернення депутатів Одеської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо необхідності визначення чітких термінів служби та запровадження демобілізації військових після 18 місяців служби". 

    Слово отримав народний депутат Олексій Гончаренко. Агітує за прийняття звернення. Зокрема заявив: "Навіть ув'язненні знають термін ув'язнення, а мобілізовані не знають коли повернуться до дому". Гончаренко наголошує, що це питання стосується кожного громадянина чи може стосуватися у майбутньому.  Інформує, що законопроєкт у Верховній Раді, також обіцяє інформувати виборців депутатів Одеської обласної ради як вони проголосують за цей проєкт рішень. 

    Рішення не прийнято. 

  • 01.03 12:30

    Перейшли до розгляду питань щодо припинень повноважень депутаток Обласної ради. Повноваження Яни Фрейман та Оксани Дімової припинені. 

    Також без обговорення виключили цих депутаток зі складу постійних комісій,  та прийняли рішення "Про внесення змін до рішення обласної ради від 24 грудня 2020 року № 33-VІІІ "Про утворення постійних комісій Одеської обласної ради VІІІ скликання та обрання їх голів"".

  • 01.03 12:27

    Вадим Шкарівський взяв слово, дає звіт про відрядження в Австрію. Питає Михайла Шмушковича що він робить під час поїздок за кордон.

    Ольга Юрко наголошує, що це не звіт голови ради, а набір загальних фраз. На думку депутатки у звіті немає багато конкретних даних по багатьох питанням, також критикує Григорія Діденко за кадрову політику у сфері охорони здоров'я. 

    Григорій Діденко дякує та ставить звіт на голосування. Рішення прийнято. 

  • 01.03 12:27

    В залі з'явився народний депутат Олексій Гончаренко. 

  • 01.03 12:16

    Перейшли до звіту голови Одеської обласної ради. 

    Юрій Басюк дякує Григорію Діденко за плідну працю з знищення волонтерського центру на початку 2023 року.  

    Юрій Крук пропонує підтримати звіт. 

    Юлія Чухало наголошує, що близько половини розпоряджень приховується. Також наголошує, що понад половина комісій без голів. Додає критику щодо підготовки проєктів рішень, які стосуються допомоги сім'ям захисників. 

    Михайло Шмушковіч також критикує рівень зарплатні працівників ради, діяльність депутатів від заборонених партій тощо.  Також нагадав про дві поїздки за кордон Вадима Шкарівського. Наприкінці виступу наголосив, що йому цікаво як будуть голосувати депутати. 

  • 01.03 12:07

    Питання п'ятого блоку "Про створення, ліквідацію, зміну найменування, затвердження статутів комунальних підприємств, установ, внесення змін до них, про їх діяльність" також вирішили об'єднати (крім п. 5.7.). Рішення прийнято.

    Окремо розглядають проєкт рішення "Про внесення змін до рішення обласної ради від 16 квітня 2021 року № 132-VIII "Про припинення Комунальної організації "Центр сталого розвитку та екологічних досліджень Дунайського регіону" шляхом приєднання до Агентства транскордонного співробітництва "Єврорегіон Нижній Дунай".

    Михайло Шмушкович просить пояснити що з грантовими коштами. Директор Департаменту екології та природних ресурсів  Ірина Шатохіна пояснила, що на рахунках Центру сталого розвитку та екологічних досліджень Дунайського регіону є гроші гранту, які не використали, зараз приймають зусилля, щоб їх використати.

    Михайло Шмушкович наполягає на розслідуванні того, чому гроші не використали. 

    Вадим Шкаровський каже, що він згоден (!) зі Шмушковичем. 

  • 01.03 12:05

    Перейшли до наступного блоку питань "Про земельні правовідносини". Три питання блоку об'єднали, це: 

    4.1. Про оголошення ландшафтного заказника місцевого значення "Чигринська балка" на території Березівського району Одеської області. 

    4.2. Про оголошення ландшафтного заказника місцевого значення "Схили до Лунга" на території Ізмаїльського району Одеської області.

    4.3. Про оголошення ландшафтного заказника місцевого значення "Коло глея" на території Одеського району Одеської області. 
     

    Рішення прийнято. 

  • 01.03 11:49

    В такому ж гіпершвидкому темпі прийняли єдине рішення другого блоку "Про затвердження Програми соціально-економічного та культурного розвитку Одеської області на 2024 рік. Доповідач – Дмитренко О., директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської обласної державної (військової) адміністрації".

    Перейшли до третього блоку питань. З восьми шість об'єднали в пакет та прийняли. 

    Розглядують "Про внесення змін до рішення обласної ради від 24 грудня 2020 року № 46-VIII "Про затвердження Переліку другого типу об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Одеської області, що підлягають передачі в оренду без проведення аукціону"". 

    Рішення прийнято. 

    Наступне рішення "Про передачу комп'ютерного томографа зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Одеської області у комунальну власність Болградської міської територіальної громади в особі Болградської міської ради Одеської області".

    Депутатка Юлія Чухало просить розказати що треба робити іншим лікарням, щоб отримати томограф. Тимчасова очільниця Департаменту охорони здоров'я Одеської ОВА Оксана Рокунец-Сорочан наголошує, що діють програми уряду щодо забезпечення таким обладнанням. Каже, що установи охорони здоров'я мають вчасно зробити документацію та підготувати проєктну документацію. 

    Вадим Шкаровський дякує ОВА за те, що знайшли можливість передати томограф в Болград.

    Михайло Шмушкович наголошує, що мова не в тому, що є заперечення щодо передачі обладнання в Болград, а про те, чи буде таке обладнання коштом обласного бюджету в інших лікарнях. 

    Оксана Рокунец-Сорочан каже, що необхідні умови для розміщення важкого обладнання в лікарнях. 

    Рішення прийнято. 

  • 01.03 11:45

    Григорій Діденко ставить на голосування повернення до п. 1.6., рішення прийнято. 

    Проєкт рішення 1.6. "Про обрання до складу постійної поліцейської комісії Управління поліції охорони в Одеській області представників громадськості" прийнято. 

    Також прийнято рішення "Про наявність обставин непереборної сили на території Одеської області та затвердження переліку суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин" та Про внесення змін до рішення Одеської обласної ради від 19 лютого 2021 року № 101-VIII "Про затвердження Порядку надання цільової адресної допомоги сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах, та малозабезпеченим верствам населення Одеської області". 

  • 01.03 11:43

    Перейшли до проєкту рішення "Про надання цільової адресної допомоги, що перевищує граничний розмір за відповідним напрямом. Доповідач – Лебедєв Р., начальник юридичного управління апарату обласної ради". 

    Дмитро Чапіро просить з голосу включити до проєкт рішення допомогу онкохворому на 50 тис. гривень. 

    Рішення прийнято. 

  • 01.03 11:42

    Далі депутати голосують за: 

    1.7. Про обрання до складу постійної поліцейської комісії № 2 (місце дислокації – Одеська область) Департаменту поліції особливого призначення «Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України «Лють» представників громадськості.

    1.8. Про клопотання щодо нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України Торського В.Г.

  • 01.03 11:26

    Рішення прийнято. Далі депутати працюють в режимі "без обговорення". Григорій зачитує рішення, депутати голосують. Рішення 1.3. Про затвердження розпорядження голови обласної ради, прийнятого у міжсесійний період. Доповідач – Соколік Л., начальник Управління обласної ради з майнових відносин. 1.4. Про затвердження списку присяжних для Біляївського районного суду Одеської області прийнято.          

    Рішення 1.5. Про обрання до складу постійної поліцейської комісії Головного управління Національної поліції в Одеській області представників громадськості та  1.6. Про обрання до складу постійної поліцейської комісії Управління поліції охорони в Одеській області представників громадськості не прийнято. 

  • 01.03 11:19

    Швидко прийняли п. 1.1. "Про утворення лічильної комісії". 

    Перейшли до п. 1.2. "Про інформацію керівника Одеської обласної прокуратури Домущея І. про результати діяльності органів прокуратури в Одеській області у 2023 році". 

    Ігор Домущей на трибуні читає доповідь в класичному стилі бюрократа, в якої багато цифр. Інформація дуже важко сприймається на слух. На сайті обласної ради доповідь керівника Одеської обласної прокуратури не опублікована. 

  • 01.03 11:11

    У залі дискусія щодо цього проєкту рішення. Привертає увага Михайло Шмушковича про те, що не потрібно вносити такі проєкти рішень з голосу. 

    Юрій Крук запропонував не розглядати це питання зараз та перенести на наступну сесію. 

    Прийнято порядок денний сесії в цілому без цієї пропозиції. 

     

  • 01.03 11:06

    Порядок денний прийнятий за основу. 

    Ірина Коваліш просить включити в порядок денний пропозицію щодо виправлення технічної помилки в рішення про розмір орендної плати Болгарського культурного центра.

    Наступна пропозиція Сергія Митрофанського щодо заповідного фонду (рішення 1993 року) з першого голосування не прийнята, з другого набрала 42 голоси. Мова про скасування рішення, яке не актуальне. 

  • 01.03 11:02

    Порядок денний, який роздали депутатам, такий же, як опублікований на сайті раді. В залі присутній народний депутат обраний від ОПЗЖ Ніколай Скорік

  • 01.03 11:01

    Зареєструвалася 48 обранців. Голова ради оголосив початок сесії. Звучить гімн. 

  • 01.03 10:49

    Почалася відео трансляція на сайті раді. Григорій Діденко просить депутатів займати свої місця. 

  • 01.03 10:47

    Інтент починає традиційну онлайн-трансляцію сесію Одеської обласної ради. Кореспондентка нашого видання вже на проспекті Шевченка. Поки про якісь акції перед початком заходу не повідомляється. 

Поділитися