29 лютого 2024 р. 10:46

Затвердження звіту про виконання бюджету 2023 та грант на оптимізацію водопостачання: сесія Миколаївської міської ради

Фото: Миколаївська міська рада

(Фото: Миколаївська міська рада)

29 лютого запланована чергова двадцять дев’ята сесія Миколаївської міської ради VIII скликання, відповідне розпорядження миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича від 2 лютого опубліковано на сайті міста. За добу до заходу міська влада не змогла затвердити попередній порядок денний

Згідно з документом сесія вчергове пройде в режимі відеоконференції. Нагадаємо, що такий режим не дає можливість виборцям переконатися, що всі обранці особисто голосують за той чи інший проєкт рішення.


Під час голосування на екрані лише 9 осіб, рішення набирає 33 голоси. Скриншот з пленарного засідання 25.01.2024 

Чому міський голова Миколаєва не ініціює проведення сесії у звичайному режимі, не повідомляється.

В розпорядженні про скликання сесії йдеться, що буде розглянуто три блоки питань:

  • бюджетні питання;
  • поточні питання;
  • земельні питання.

На сайті міста в розділу "Порядок денний сесії Миколаївської міської ради VIII скликання" попередній порядок денний наступної двадцять дев’ятої сесії Миколаївської міської ради VIII скликання був опублікований лише у другій половині дня.


Скриншот з сайту міста 


Скриншот з сайту міста 

На сайті міста в розділу "Проєкти рішень чергової сесії Миколаївської міської ради" опубліковано понад 1000 проєктів рішень без пояснення, за які саме буде запропоновано проголосувати обранцям. 

Інтент надіслав запит щодо доступу до публічної інформації, де просив надати:

  • попередній порядок денний чергової 29 сесії Миколаївської міської ради VIII скликання;
  • копії проєктів рішень, які будуть розглядатися на черговій 29 сесії Миколаївської міської ради XIII скликання;
  • пояснювальні записки до копій проєктів рішень чергової 29 сесії Миколаївської міської ради XIII скликання.

Письмову відповідь Миколаївська міська рада поки не надала.

У телефонному спілкуванні робітниця міської ради повідомила, що менш ніж за добу до початку засідання попередній порядок денний ще не затверджено.

27 лютого відбулося засідання бюджетної комісії Миколаївської міської ради на якому було прийнято рішення збільшити фінансування програми "Сприяння оборонній і мобілізаційній готовності міста Миколаєва на 2021-2024 роки". Очікується, що за відповідний проєкт рішення запропонують проголосувати завтра під час пленарного засідання.

Згідно з розпорядженням Олександра Сєнкевича сесія має початися об 11:00 20 лютого.

Ігор Льов

Відкрити таймлайн

  • 29.02 13:55

    Олександр Сєнкевич зачитує звернення громадських організацій щодо дій голови топонімічної комісії.  У зверненні є вимоги розпустити діючу топонімічну комісію, зробити аудит та сформувати новий склад.

    Андрій Янтар підтримав звернення, наголосив що голова комісії Олександр Тригуб конфліктує, зокрема з військовими. Депутат пропонує врахувати пропозиції комісії, але надати меру можливість внести пропозиції до сесії міської ради для перейменування топонімів. 

    Володимир Топчий запропонував вислухати позицію іншої сторони, запросити на сесію голову комісії та заслухати.

    Максим Коваленко розказав, що його виборці  підготували пропозиції щодо перейменування топонімів, висловив сумнів щодо якості роботи топонімічної комісії.  

    Андрій Янтар висловив думку, що "комісія дуже погана", пропонує, щоб пропозиції щодо перейменування вносив на голосування в пленарну залу міський голова.  

    Мер просить комісію по законності опрацювати це звернення. 

    Олександр Сєнкевич інформує, що порядок денний вичерпано. Дякує депутатському корпусу. Оголошує сесію закритою. 

    Звучить гімн. 

  • 29.02 13:34

    Перейшли до останнього "Про дострокове припинення повноважень депутата Миколаївської міської ради VIII скликання", мова про Максима Невінчанного

    Директор юридичного департаменту Миколаївської міської ради Євген Юзвак наголосив, що юридичні підстави такого рішення - це борг по аліментах цього депутата. 

    Олена Кісельова наголосила, що фактично цей депутат не може бути депутатам тому, що він зрадник з відверто російською позицією. 

    Олександр Береза запропонував все ж додати до рішення інформацію про зраду. 

    Євген Юзвак пояснив, що не можна казати про зраду до рішення суду. Запропонував прийняти рішення в цій редакції, а на наступну сесію підготувати звернення депутатського корпусу Миколаєва. 

    Олена Кісельова пропонує започаткувати статус "не почесних громадян" міста та номером один внести туди цю людину. 

    Андрій Янтар наполягає, що в проєкті рішення винно бути щось про зраду Максима Невінчанного та засудження його дій. 

    Олександр Береза просить юридичний департамент покреативити та щось додати про протизаконність дій Невінчанного. 

    В проєкт рішення додали слова "у зв'язку з протиукраїнською діяльністю" та пункт про звернення до правоохоронних органів.

    Рішення прийнято. 

  • 29.02 13:23

    Рішення "Про внесення змін до рішення Миколаївської міської ради від 31.07.2023 № 22/103 "Про затвердження переліку адміністративних послуг, що надаються через департамент з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради" прийнято без обговорення. 

    Рішення "Про затвердження Положення про електронні консультації та опитування в місті Миколаєві" обговорювали на минулому пленарному засіданні. Олександр Сєнкевич наголошує, що проєкт рішення пройшов всі експертизи.   

    Андрій Янтар пропонує направити проєкт рішення на повторну антикорупційну експертизу, бо багато зауважень. Начальник відділу стандартизації та впровадження електронного врядування Миколаївської міської ради Дмитро Канарський каже, що всі зауваження були враховані. Тому немає сенсу в повторній експертизі. 

    Секретар ради Дмитро Фалько каже, що питання залишилися. Мер просить долучитися до голосування. Інформує, що не багато питань залишилося. 

    Рішення не прийнято. 

  • 29.02 13:18

    Повернулися до порядку денного. Наступний проєкт рішення "Про залучення гранту від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) для фінансування проєкту "Фінансова та екологічна оптимізація частини системи водопостачання (Проєкт по бездохідній воді для обраного району міста Миколаєва)". Перший заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради Ігор Набатов каже, що мова про 4 мільйони. 

    Після тривалої розмови про ОСББ депутати довго збиралися, але проєкт рішення прийнято. 

  • 29.02 13:08

    Триває обговорення проблем ОСББ без прив'язки до конкретного проєкту рішення. 

  • 29.02 12:43

    Повертаються до голосування земельного питання, яке не було включено в пакет з 60 проєктів, голосувалося окремо та не пройшло. За 28, рішення прийнято. Вікторія Переверзєва наголошує, що мова йде про дім, мешканці якого бажають створити ОСББ. 

    За 30. Рішення прийнято. 

  • 29.02 12:37

    Перейшли до розгляду питань "Про передачу об’єктів права комунальної власності Миколаївської міської територіальної громади до державної власності". Мер наголошує, що є декілька проєктів рішень, які мають відношення до управління комунального майна Миколаївської міської ради.

    Шість проєктів об'єднали в пакет та прийняли. 

  • 29.02 12:27

    Перейшли до розгляду земельних питань. Міський голова проінформував, що в порядку денному 60 земельних питань, пропонує об'єднати в один пакет.

    Міський голова зачитує номера файлів, а не назву проєктів рішення. 

    Олександр Сєнкевич наголошує, що за створення проголосували 31 обранець, а ось що бачив виборець.

    Пакет рішень з 60 прийнято. 

  • 29.02 12:20

    Наступний проєкт рішення "Про внесення змін і доповнень до рішення міської ради від 24.12.2020 № 2/19 "Про затвердження комплексної Програми "Сприяння оборонній і мобілізаційній готовності міста Миколаєва на 2021-2024 роки"". Начальник відділу з питань оборонної та мобілізаційної  роботи та взаємодії з правоохоронними органами Миколаївської міської ради Ігор Оніщенко  пояснив, що раніше в програмі передбачалася допомога лише тим силовикам, що платили до бюджету Миколаєва. Зараз ПДФО силовики в бюджет міста не платять, тому є потреба цей пункт видалити. 

    Олександр Сєнкевич розказує про додаткові зміни, інформує, що ці зміни затверджені бюджетною комісією. Мова йде про збільшення на пів мільярда гривень. 

    За 32. Рішення прийнято. 

  • 29.02 12:08

    Пройшли до розгляду проєкту рішення "Про внесення змін до рішення міської ради від 20.12.2019 № 56/64 "Про затвердження комплексної Програми "Сприяння діяльності правоохоронних органів на території міста Миколаєва на 2020-2024 роки". 

    Програма передбачає утримання приміщень поліцейських офіцерів громади та оплату палива для цих працівників.  

    На сесії в режимі відеоконференції присутній заступник начальника поліції Миколаєва Віталій Даніла. Розказує як необхідна праця поліцейських офіцерів громади. Пояснює, що на тих територіях де буде працювати поліцейський офіцер громад буде скорочена посада дільничого. 

    За 29 обранців. Рішення прийнято. 

  • 29.02 12:05

    Перейшли до проєкту рішення "Про затвердження звіту про виконання бюджету Миколаївської міської  територіальної громади за 2023 рік". Директор департаменту фінансів Миколаївської міської ради Віра Святелик наголосила, що доходи та видатки понад 6 мільярдів. 

    Рішення прийнято. 

  • 29.02 11:59

    Перейшли до бюджетних питань. Розглядають проєкт рішення "Про внесення змін та доповнень до рішення міської ради від 20.12.2019 № 56/62 "Про затвердження Програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства міста Миколаєва на 2020-2024 роки"". 

    Рішення прийнято. За 29 депутатів. 

  • 29.02 11:44

    Перейшли до формування порядку денного. Від депутатів пропозицій немає. Олександр Сєнкевич пропонує розглянути спочатку бюджетні питання, потім програми та поточні проєкти рішень, потім земельні.

    Федір Панченко пропонує поточні питання розглядати в останню чергу. 

    Олександр Сєнкевич пропонує об'єднати понад 10 питань в пакет. Які саме зрозуміти важко тому, що міський голова оголошує не назву проєкту рішень, а лише назву файлу. Депутати проголосували за об'єднання в пакет.

    Голосують за включення цього пакету в порядок денний, технічний збій. З другого разу проголосували за. Порядок денний сформовано. 

  • 29.02 11:39

    Почалася трансляція. Олександр Сєнкевич просить депутатів зареєструватися. Мер наголошує, що зареєструвався 31 депутат. На екрані можна бачити менше. Міський голова оголосив початок пленарного засідання.

    Звучить гімн України, потім гімн міста.  

     

  • 29.02 11:33

    Минуло пів години, трансляції немає. 

  • 29.02 11:31

    Почалася трансляція пленарного засідання. Олександр Сєнкевич просить реєструватися. 

  • 29.02 11:03

    Вже 11 година, трансляції немає, іконки теж. Схоже, саме запізнення Миколаївська міська рада вважає ознакою гарного тону. Ми обов'язково проведемо трансляцію, нагадаємо, що в практиці були запізнення на понад пів години. 

  • 29.02 10:48

    Добрий ранок. Інтент починає онлайн-трансляцію сесії Миколаївської міської ради. Як зазвичай на youtube-каналі міста іконки трансляції ще не має, вона з'являється з початком засідання. 

Поділитися