21 лютого 2024 р. 08:42

Депутатський фонд, комунальна власність та примусова евакуація автотранспорту: XXVIII сесія Одеської міської ради

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

XXVIII сесія Одеської міської ради VIII скликання була спочатку запланована на 14 лютого, потім стало відомо про перенесення заходу на тиждень.

На сайті міста опубліковано 90 проєктів рішень в 7 розділах. Найбільше проєктів рішень в четвертому розділі "Проєкти рішень про об’єкти комунальної власності" – 35. Депутати також розглянуть 12 проєктів про діяльність міської ради, 3 бюджетних питання, 11 рішень про цільові програми, 16 земельних питань, 12 питань які стосуються діяльності комунальних підприємств та закладів й одне звернення депутатів Одеської міської ради до Комітету Верховної Ради.

Після сесії кількість депутатів може зменшиться на 4 особи. Відповідні проєкти рішень про дострокове припинення повноважень зареєстровані стосовно депутатів Олександри КовальчукВолодимира ІвановаІллі Фреймана та Діни Яценко. Зазначимо, що припинення повноважень Олександри Ковальчук вже ставилось на голосування на позачергової сесії 7 грудня минулого року й не набрало відповідну кількість голосів.

В розділі бюджетних рішень привертає увагу проєкт рішення 2.3. "Про внесення змін до Положення про Депутатський фонд Одеської міської ради", однак подробиці для пересічного одесита недоступні. Співробітники мерії на сайті міста до цього проєкту рішення розмістили пояснювальну записку до проєкту рішення "Про внесення змін до Міської цільової програми охорони і поліпшення стану навколишнього природного середовища м. Одеси на 2022 – 2027 роки, затвердженої рішенням Виконавчого комітету Одеської міської ради від 21 червня 2022 року № 117" (п. 3.4. попереднього порядку денного), тому немає можливості ознайомиться з тим як саме планують змінити Депутатський фонд. 

Зазначимо, що Одеська міська рада оприлюднила лише половину протоколів комісій. У період з 29 листопада (дати попереднього чергового засідання Одеської міської ради) згідно з опублікованою на депутатському порталі інформацією відбулося 28 засідання комісій з 31 запланованого.

Для прийняття рішень в сесійної залі 21 лютого буде потрібно 33 голоси, але аналітики не очікують реєстрації більше ніж 47 обранців

XXVIII сесія Одеської міської ради VIII скликання була спочатку запланована на 14 лютого, потім стало відомо про перенесення заходу на тиждень. На сайті міста опубліковано 90 проєктів рішень в 7 розділах. Для прийняття рішень в сесійної залі буде потрібно 33 голоси, але аналітики не очікують реєстрації більше ніж 47 обранців  

Ігор Льов

Відкрити таймлайн

  • 21.02 12:16

    Перейшли до розгляду п. 8.1. "Про звернення депутатів Одеської міської ради до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності щодо політичних переслідувань героя-розвідника Червінського Романа Григоровича". Само звернення зачитав Андрій Вагапов. За 26, рішення не прийнято.

    Порядок денний вичерпано. 

    Чутно як лунає повітряна тривога, Геннадій Труханов оголошує сесію закритою. 

    Звучить гімн Одеси. 

  • 21.02 12:08

    Далі депутати повернулися до підвищеної швидкості. 

    Геннадій Труханов зачитує назву проєкту рішення, депутати швидку голосують. В такому темпі прийняти всі питання 7 блоку "Проєкти рішень про створення, ліквідацію, зміну найменування, затвердження статутів комунальних підприємств, закладів та їх діяльність". 

     

  • 21.02 12:00

    З'явився звук під час виступу депутата Андрія Вагапова щодо перейменування вулиць на ім'я героїв України.  Тобто депутати перейшли до питання 7.1. 

    Після промови депутата проєкт рішення "Про перейменування об'єктів топоніміки на території            міста Одеса" не прийнято за основу.

    Петро Обухов наголосив, що згідно з законом перейменування винно було відбутися до 27 січня. Після цього якщо сесія не прийняла рішення, то його може прийняти міський голова одноосібно. 

    Анастасія Большедворова пропонує повернутися до питання 7.1.

    За 31. Рішення не прийнято. 

  • 21.02 11:57

    Проєкт рішення "Про укладання між Одеською міською радою та приватним підприємством «ЕНТЕРПРАЙЗ» договору купівлі – продажу земельної ділянки, площею 0,0530 га, розташованої за адресою: місто Одеса, Фонтанська дорога, 12" не прийнято.

    Проєкт рішення "Про визначення місця розташування земельної ділянки, за адресою: м. Одеса, Хутірський, 3" прийнятий без обговорень.

    Далі пішли пункти, які внесені в порядок денний з голосу. Зник звук. 

  • 21.02 11:51

    Ще два проєкти рішень про інвентаризацію 6.10 та 6.11 прийняти без обговорень. 

    Проголосували проєкти рішень 6.12 та 6.13 без обговорень. Громадянам Козюрі та Рябошапці відмовили в відведення земельної ділянки та на розробку проєкту землеустрою. 

    Проєкт рішення "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення та передачу у власність шляхом продажу ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ПОЛВЕН-ДЕМ» земельної ділянки,  площею 0,1830 га, за адресою: місто Одеса, вулиця Олександра Кутузакія, 49, вид цільового призначення – 03.10 для будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель компаній, які займаються підприємницькою діяльністю, пов’язаною з отриманням прибутку" прийнято без обговорення. 

  • 21.02 11:44

    Проєкти рішень 6.5. "Про надання дозволів  суб’єктам господарювання на розробку технічної документації щодо землеустрою по встановленню (відновленню) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) (перелік додається)", 6.6. "Про поновлення  договорів  оренди землі та внесення змін до договорів  оренди, перегляд орендної плати (перелік додається)", 6.7. "Про  внесення змін до раніше  прийнятих  рішень Одеської міської ради (перелік додається)" та 6.8. "Про визначення місця розташування земельної ділянки, за адресою:  м. Одеса, вул. Нежданової, 81- А" прийняти без обговорень. 

    Перейшли до "Про проведення інвентаризації земель комунальної власності   м. Одеси, в межах вулиць Василя Стуса, Мельницької, залізничної колії, вулиць Новикова, Танкістів, Іоганна Гена, Лугової, Остапа Вишні, Стовпової, Степної та залізничних колій". 

    Олексій Єремиця просить готувати пояснювальні записки, щоб розуміти скільки грошей витрачають на інвентаризацію, скільки грошей отримає бюджет.  Віцемер Олександр Філатов каже, що надасть відповідь депутату. 

    Рішення прийнято. 
     

  • 21.02 11:32

    Перейшли до розгляду земельних питань. 

    Швидко прийняти проєкти рішень 6.1. "Про надання дозволів громадянам на розробку  проєктів  землеустрою щодо відведення земельних ділянок (перелік додається)" та 6.2. "Про надання у власність (оренду) фізичним особам земельних ділянок (перелік додається).

    Проєкт рішення 6.3.    "Про надання дозволу юридичним особам та фізичним особам–підприємцям на розробку проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок (перелік додається)" обговорювали

    Анастасія Большедворова ставить питання щодо земельної ділянки за адресою Французький бульвар 10. Представники мерії наполягають, що забудова не передбачена.

    Олексій Єремиця ставить питання щодо Фонтанської дороги, представники мерії запевняють що й там забудова не передбачена.  

    Рішення прийнято. 

    Проєкт рішення 6.4. "Про надання дозволу юридичним особам та фізичним особам–підприємцям на розробку проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок (перелік додається)" не прийнято. 

  • 21.02 11:21

    Для прийняття депутатами рішення про об'єкти комунальної власності потрібно стільки часу, скільки Ігор Коваль зачитує назву проєкту та технічно відбувається голосування. Без обговорення прийняти пункти порядку денного 4.16, 4.17, 4.18, 4.19 та 4.20,та 4.21. 

    Ігор Коваль пропонує об'єднати проєкти рішень 4.22 - 4.30. 8 питань об'єднали та проголосували по суті. 

    І далі без обговорення прийнято проєкти рішень 4.31, 4.32, 4.35.   

    Олександр Ахмеров подякував депутатам за прийняття рішень, які дадуть змогу додати коштів в бюджет міста. 

  • 21.02 11:16

    Геннадій Труханов вийшов з сесійної зали. Засідання веде Ігор Коваль. Перейшли до 4 блоку питань "Проєкти рішень про об’єкти комунальної власності".

    Об'єднали питання 4.1 - 4.9, швидко прийняли.

    Потім об'єднали питання 4.11-4.4.15, 4.33, 4.34. Також прийнято без обговорення. 

    Перейшли до 4.16. "Про передачу на баланс та в управління Виконавчому комітету Одеської міської ради нежитлових приміщень другого поверху загальною площею 373,1 кв. м. та нежилих приміщень 1-го, 3-го, 4-го поверхів та підвалу № 501 загальною площею 1454,5 кв.м, що розташовані за адресою: м. Одеса,  вул. Героїв Крут, 3/5". 

    Рішення прийнято. 

     

  • 21.02 11:06

    Третій блок питань закінчення. Перед четвертим блоком питань повернулися до питання Сеника до Ганни Позднякової. 

    Очільниця КП "Теплопостачання міста Одеси" пояснила, що борг населення підприємству близько 1,5 мільярда гривень. З ними працюють юристи для повернення грошей підприємству.  Ці 500 мільйонів, які виділяє міська рада, йдуть на погашення різниці в тарифах. За словами директорки ці гроші не використовують на придбання матеріалів чи зарплатню. Ті потреби підприємство покриває самостійно.

    Щодо тарифів Ганна Позднякова наголосила, що проблема загальнодержавна. І вже на сьогодні держава заборгувала КП "Теплопостачання міста Одеси" близько 1,5 мільярди гривень. За словами директорки якщо держава погасить борги, то підприємство перестане бути збитковим. 

  • 21.02 10:53

    Рішення 3.11. "Про затвердження Положення про порядок надання адресної допомоги особам, які визначені в рамках реалізації Міської цільової програми "Ветеран Одеси" прийнято. 

    Далі швидко проголосували за п.п. 3.12., 3.13., 3.14. які були внесені з голосу. Пересічні одесити не знають за що голосують депутати. 

    Про 3.15 розказав мер, йдеться про додаткових 131 мільйон, які можуть бути спрямовані на допомогу ЗСУ. Рішення прийнято. 

    Жанна Мандриченко уточнює про 5 мільйонів, які спрямовують на ДБР. 

    Геннадій Труханов дає не конкретну відповідь, а з філософського погляду пояснює що гроші потрібні й на підтримання законності. 

  • 21.02 10:49

    Перейшли до п. 3.10. "Про внесення змін до Міської цільової програми "Безпека дорожнього руху в місті Одесі" на 2020 – 2024 роки, затвердженої" рішенням Одеської міської ради від 11 грудня 2019 року № 5471-VII". Анастасія Большедворова питає про економічну доцільність. Володимир Хитренко наголошує, що ціль не заробляти, а навести лад на дорогах. Директор департаменту повідомив, що зараз тариф 600 гривень за евакуацію, та 120 на зберігання. Такий тариф не дасть можливість прибутку

    Петро Обухов наголосив, що це корисно для міста, але не має прямої фінансової вигоди. 

    Олексій Єремиця підтримав проєкт. Наголосив, що гроші повернуться до бюджету міста. 

    Рішення прийнято. 

  • 21.02 10:43

    Олексій Єремиця ставить питання щодо організації крематорію на Західному кладовищі. 

    Олександр Іваницький пояснив, що крематорій, що діє треба реконструювати, та наголосив що немає сенсу робити новий крематорій, бо це великі затрати. 

    Пункт 3.9. "Про внесення змін до Міської цільової програми благоустрою м. Одеси на 2022 – 2026 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради від 08 грудня 2021 року № 805-VIIІ" прийнято. 
     

  • 21.02 10:37

    Проєкт рішення 3.4. "Про внесення змін до Міської цільової програми охорони і поліпшення стану навколишнього природного середовища м. Одеси на 2022 - 2027 роки, затвердженої рішенням Виконавчого комітету Одеської міської ради від 21 червня 2022 року № 117" прийнято без обговорення.

    Пункт 3.5. порядку денного "Про затвердження Міської цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства міста Одеси на 2024 – 2026 роки" також прийнято, 3.6. "Про внесення змін до Положення про порядок надання адресної допомоги вразливим верствам населення міста Одеси та особам, які опинилися у складних життєвих обставинах, затвердженого рішенням Одеської міської ради від 03 лютого 2021 року № 44-VIІІ", 3.7. "Про внесення змін до Міської цільової програми "Ветеран Одеси" на 2024-2026 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради від 29 листопада 2023 року № 1635-VIІІ" прийнято в режимі бліц. 

  • 21.02 10:32

    Проєкт рішення "Про внесення змін до Міської цільової програми розвитку електротранспорту в м. Одесі на 2022 – 2026 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради від 09 лютого 2022 року № 864-VIІІ" прийнято.

    Перейшли до проєкту рішення "Про затвердження Комплексної програми будівництва і розвитку соціальної та інженерної інфраструктури міста Одеси на 2024-2025 роки.

    Петро Обухов нагадав про проблему Київського суду, ставить питання чому не розірвано договорів. 

    Борис Панов повідомив, що підряднику направлено листа про розірвання договору. 

    Проєкт рішення 3.3. "Про затвердження Комплексної програми будівництва і розвитку соціальної та інженерної інфраструктури міста Одеси на 2024-2025 роки" прийнято. 

  • 21.02 10:28

    Петро Обухов нагадав про узвіз Марінеско. Володимир Хитренко наголосив, що зараз проводять проєктувальні роботи, після їх закінчення буде відомо скільки буде потрібно грошей на проведення робіт. 

    Олексій Єремиця ставить питання про електронний квиток. Володимир Хитренко каже, що електронні сервіси будуть розвивати. Каже, що цим питанням займаються, але хизуватися немає чим. 

  • 21.02 10:21

    Олексій Асауленко поставив питання голові департаменту транспорту. Володимир Хитренко розповів, що в цьому році планують отримати всі 13 нових трамваїв. Щодо автобусів мер роз'яснив, що автобуси з Регенсбурга не працюють тому, що є ряд питань. Транспорт отримали як гуманітарну допомогу, тому не можна здійснювати комерційну діяльність (отримувати плату за проїзд). 

    Мер наголошує, що аналогічні питання можуть повстати щодо автобусів, які очікують з Туреччини. 

  • 21.02 10:19

    Перейшли до розгляду третього блоку питань "Проєкти рішень про цільові програми, концепції та містобудування". 

    Рішення "Про внесення змін до рішення Одеської міської ради від 06 лютого 2020 року № 5645-VII "Про затвердження Міської цільової програми розвитку органів самоорганізації населення в м. Одесі на 2020-2024 роки" прийняті без обговорення.     

  • 21.02 10:14

    Геннадій Труханов розказує, що планується зустріч зі стивідорами, які отримають вантажі в порту, щоб долучити їх до ремонту доріг. Нагадав про Іванівський міст та вулицю Житомирську. Ставить питання на голосування. За 43 депутати. 

    Рішення "Про внесення змін до Положення про Депутатський фонд Одеської міської ради, затвердженого рішенням Одеської міської ради від 03 лютого 2021 року № 37-VIII" прийнято без обговорень. 

    Два бюджетних питання, які подані з голосу теж голосують без обговорень. Рішення прийняти одноголосно. 

  • 21.02 10:02

    Депутат Олег Звягін цікавиться тим, як використовується допомога Міськелектротрансу.  Наголошує, що до сьогодні вже 140 мільйонів витратили. Планується допомога ще 650 мільйонів. Депутат наголошує, що в цьому разі допомога закінчиться в серпні. Представник транспортників наголошує, що коштів вистачить, але остаточно буде відомо у другому півріччі.  

    Петро Обухов просить в наступному році бюджет розвитку, який де факто зараз приймають, планувати попередньому році на наступний.

    Юрій Шумахер заявив про конфлікт інтересів. 

    Роман Сеник цікавиться ситуацією з теплозабезпеченням міста. 

    Ганни Позднякової немає в залі. Відповідь буде в письмовому вигляді чи при зустрічі з депутатами.

    Жанна Мандріченко цікавиться так званим ямочним ремонтом. 

  • 21.02 09:55

    Перейшли до бюджетних питань. Проєкт рішення "Про внесення змін до рішення Одеської міської ради від 30 листопаду 2022 року № 1012-VІІІ "Про бюджет Одеської міської територіальної громади на 2023 рік"". Прийнято одноголосно. 

    Перейшли до "Про внесення змін до рішення Одеської міської ради від 29 листопада 2023 року № 1618-VІІІ "Про бюджет Одеської міської територіальної громади на 2024 рік"". 

    Анастасія Большедворова ставить питання щодо робіт на Деволановському узвозі та 75 школі. Віцемер Олександр Філатов поясняє, що буде на узвозі далі. 

  • 21.02 09:52

    На жаль звук повернули вже після голосування за проєкт рішення 1.13.

    Перед проєктом рішення 1.14. мер надає інформацію про успіхи ЦНАП. Цей проєкт рішення було внесено з голосу. За що проголосували депутати пересічний одесит не знає. 

  • 21.02 09:48

    Почалися технічні проблеми в трансляції, зник звук. 

  • 21.02 09:43

    Розглядають питання 1.6. "Про визначення уповноваженої особи з накладання фінансових санкцій на юридичних осіб за порушення законодавства у сфері охорони культурної спадщини". Почали обговорювати питання. Мер відповів на питання Олексія Єремиці, з'ясували, що максимальна відповідальність складає 170 тисяч гривень. 

  • 21.02 09:39

    В темпі бліц проголосували за припинення повноважень ще трьох обранців. Рада офіційно стала на 4 депутати менше.

    Внесли зміни у склад комісій. 

    Перші голосування говорять про те, що перед сесією досягли компроміс між мером та керівниками фракцій. 

  • 21.02 09:37

    Олексій Потапський просить проголосувати за звернення до Верховної Ради про демобілізацію (пункт 8.2). Рішення прийнято. 

  • 21.02 09:34

    Перейшли до розгляду порядку денного. Голосують за припинення повноважень депутатки Олександри Ковальчук. Рішення прийнято без обговорень. Нагадаємо, що на сесії 7 грудня це питання було заблоковано. 

  • 21.02 09:28

    Геннадій Труханов повертається до порядку денного. З'ясувалося, що не проголосували за пропозицію депутата Страшного включити до порядку одне питання. Депутати проголосували за цю пропозицію та вдруге прийняли порядок денний в цілому. 

     

  • 21.02 09:17

    Як зазвичай більше всіх питань просить додати мер - сім. Тетяна Плаксій - 2. Андрій Вагапов та Ірина Куценко - 4. Олександр Матвеєв просить включити 3 та виключити одне питання. Олексій Потапський - 5 проєктів рішень. 

    Всі рішення прийняті, порядок денний прийнятий в цілому. 44 голоси за. 

    Геннадій Труханов надає слово Олексію Гончаренко

    Народний депутат цього разу присвятив свою промову закону про мобілізацію.

  • 21.02 09:14

    Перейшли до формування робочих органів сесії. Робочі органи сформовані, попередній порядок денний прийнятий за основу. 

    Традиційно додають проєкти рішень з голосу.

  • 21.02 09:08

    В електронній системі зареєструвалося 39 депутатів. 

    Геннадій Труханов надав слово представникам бригади "Азов". Оголошується подяка Одеській міській раді від 3 штурмової бригади. Геннадію Труханову передали прапор з підписами військових "Азова". 

  • 21.02 09:05

    Міський голова Геннадій Труханов просить депутатів займати свої місця. Мер наголосив, що зареєструвалося 36 депутатів. Звучить гімн України. 

    На сесії присутні народний депутат Олексій Гончаренко та голова райради Віталій Барвиненко. 

     

  • 21.02 09:03

    Відео трансляція почалася своєчасно. Поки в залі немає мера по традиції без звука. Депутати спілкуються в сесійній залі. 

  • 21.02 08:45

    Ранок на Думській площі.

     

  • 21.02 08:43

    Добрий ранок! Інтент починає традиційну онлайн-трансляцію сесії Одеської міської ради. Кореспондентка нашого видання вже на Думській площі. 

Поділитися